Keresés

Dekoráció kavics ragasztással


Folyami kavicsból készített gyertyatartó


Kavics dekorációs ötletek


Egyik nap a pinterestet "bújva" megakadt a szemem egy gyönyörű tárgyon. Csodálkozva néztem, és azt gondoltam: ha ezt tényleg el lehet készíteni - és nem egy átverés - akkor én leszek az "első" aki ezt el fogja készíteni.

A tárgy nem volt más, mint egy kavicsokból összeillesztett dekorációs tál, illetve voltak még ugyan ezzel a technikával elkészített különböző díszek, és használati tárgyak (pl.: tányér alátét) is.

Nem volt sok instrukció róla, hogy pontosan hogyan kell elkészíteni, sem videó, csak mindösszesen egy-egy kép, ezért rögtönöznöm kellett egy megoldást.

Folyami kavics ragasztása


Első lépésben keresnem kellett egy félgömb alakú tál formát, amibe egymásra felsorakoztatom a kavicsokat, és ami addig kitámasztja őket, míg én összeragasztom azokat.

Szerencsém volt, mert találtam egy nagyon régi tészta szűrőt, aminek teljesen domború formája volt. (Választhattok más formát is, de én könnyebbnek találtam azzal dolgozni)


A folyami kavicsokat a házunk udvarából gyűjtöttem össze, itthon nagyon sok van, szüleim ezzel díszítették körbe a terasz alsó részét, így elég sok állt rendelkezésemre. Ki is mentem és neki is láttam a gyűjtésnek. Miközben válogattam rájöttem, hogy nem mindegy milyen követ választok. Ha túl “duci”, akkor lehet, hogy a kövek nem fogják elbírni egymás súlyát, és nem is lenne olyan szép, ezért lapos kavicsot válogattam ki, és próbáltam figyelni arra, hogy nagyjából egyforma méretük legyen.

Megmondom őszintén elég sokat bíbelődtem a válogatással, nem volt túl sok lapos egyforma kavics, de egy párat azért sikerült találni.

Már csak az volt a kérdés sikerül-e megragasztanom őket, és egybe maradnak-e majd a végén. Úgy illesztettem őket, mint a kőműves a téglát. Soha nem közvetlen egymás fölé tettem a kavicsokat, hanem mindig két kő találkozása fölé. Először csak egymásra raktam őket ragasztás nélkül, hogy megnézzem, hogy hogyan mutatna jól, majd “lebontottam” és elkezdtem egyesével megragasztani őket pillanatragasztóval.


Kavics ragasztás

Az elején könnyebb, mert egy-egy követ ragasztunk egymás éleihez, de ahogy feljebb megyünk már két vagy három felülethez kell odaragasztani a követ. Kicsit érdemes ragasztás után nyomva tartani a köveket, hogy oda préselődjenek. Én vártam mindig egy-két percet, hogy biztosan összeragadjanak.
“Végül” elmondanám, hogy a pillanatragasztó tökéletesen megfelel erre a célra, és stabilan összeragadnak a kövecskék, viszont érdekes mód volt egyetlen egy darab kő, ami nem akart megragadni, bármennyi ragasztót is tettem rá, sehogy se akart tapadni, úgyhogy azt ki is dobtam.

Kicsit féltem, hogy esetleg zavarni fog az, ahol a ragasztó kifolyik a kövek közt, miközben ragasztom, mivel egy fényes réteget képez, de mikor kész lett egyáltalán nem lett feltűnő.A szűrő aljára tettem egy papír zsebkendőt, hogy nehogy oda ragasszam a köveket közvetlen a szűrőre, mert néhol jobban kicsordult a ragasztó. Amire nem számítottam, hogy annyira odasimultak a kövek a szűrő aljára, hogy a végén mikor megfordítottam a szűrőt, hogy kitoljam belőle az elkészült tálat, elég nehézkesen jött ki, szét kellett feszíteni nagy erőkkel a szűrőt, hogy kiessen a forma belőle, de sikerült, és láss csodát, egy gyönyörű kis tálacska készült el.


Gyöngykavicsból készült dekorációMivel nem találtam elég mennyiségű lapos követ, hogy elég magas tál készüljön belőle, ezért egy kisebb verzió készült el.Sokat gondolkodtam hova is passzolna a lakásban, és végül az erkélyen lévő asztalon találta meg a helyét.


Kavicsból készült dísz tárgy


Remélem nektek is kedvetek lett elkészíteni, vagy esetleg más hasonló kavicsos dekorációt.

Ha tetszett a bejegyzés, és ha szeretnétek más kreatív ötlettel bővülni, akkor látogassatok el újra az azenblogom.com oldalra, vagy böngésszetek tovább az oldalon.

Legyen szép napotok!
Címke
Megosztás:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések